Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Wandeling 'Natuurpunt' op Balimheide

Wandeling 'Natuurpunt' op Balimheide

Tijdens een wandeling van meer dan 8.000 stappen nam Luc Winters (natuurpunt Lommel) de deelnemers mee naar de Balimheide op het industriegebied Kristalpark.

Typisch Kempens biotoop

De terreinen van het huidige industriegebied Kristalpark, de vroegere Balimgronden, konden dankzij de zeer schrale zandbodem en de langdurige braakligging ontwikkelen als één van de beste heidegebieden van Vlaanderen. Natuurpunt kocht in dit gebied gronden om zo de aanwezige natuur gedeeltelijk te vrijwaren.

Groots in kleine natuur

De kern van het gebied herbergt de grootste populatie van de lentevuurspin ter wereld. Nergens anders is de dichtheid heivlinders zo hoog als hier. Het betreft een van de laatste zeven plekken in België waar de kommavlinder nog voorkomt en een van de laatste drie gebieden waar de boszandloopkever zich heeft kunnen handhaven. In de stuifzanden voelt grote oorworm zich uitstekend thuis. Ook de veldparlemoervlinder heeft hier zijn plekje gevonden.

De aanwezigheid van gladde slang is bevestigd en ook het lijstje met standvogels is indrukwekkend. Tel daarbij nog meer dan tien soorten (zeer) zeldzame nachtvlinders en minstens evenveel even zeldzame bijensoorten en het belang van dit gebied wordt meteen duidelijk.

Zo wist Luc ook te vertellen de lentevuurspin het grootste gedeelte van zijn leven onder de grond doorbrengt. De mannetjes komen enkel naar boven om vrouwtjes te zoeken en te paren. Het vrouwtje brengt de nakomelingen onder de grond groot en vlak voor ze het nest verlaten eten de nakomelingen hun moeder op. De nakomelingen maken hun nest steeds in de buurt van het ouderlijk nest. Het feit dat deze spin niet op zoek gaat naar andere, betere gebieden als de omstandigheden in hun gebied veranderen, maakt deze soort ook extra kwetsbaar.

Onderhoud

Het gebied vraagt heel wat onderhoud. Zo gaat men regelmatig de heide chopperen. Hierbij verwijdert men de vegetatie met als doel verdere vergrassing van de heide tegen te gaan. Ook de schapen helpen bij het behoud van het biotoop.

De komst van nieuwe industrie

Binnenkort vestigt glasfabriek Ciner zich in dit gebied. Ook met hen werden al afspraken gemaakt i.v.m. natuurbehoud. Zo heeft Ciner de grond afgeschraapt (grote berg zand op laatste foto) en gaat deze grond later terug opnieuw gebruikt worden rondom de vestiging om zo hetzelfde biotoop te behouden.

Natuurverbinding
De natuurzone is niet alleen belangrijk voor het behoud van een hele resem aan mythische soorten van schrale biotopen maar moet eveneens gezien worden als een belangrijke natuurverbinding tussen heide en bossen ten zuiden en meerdere belangrijke heideterreinen ten noorden, tot in Nederland toe.