Waardevolle Clerinxorgel verhuist niet naar Heeserbergen maar naar Sint-Truiden

Waardevolle Clerinxorgel verhuist niet naar Heeserbergen maar naar Sint-Truiden
Clerinxorgel Lommel centrum - Door IDD5000 - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18045733

Een plaatje 'Te Koop' bij een kerk... geen dagelijks zicht... Maar in Lutlommel is dit nu wél het geval. Maar los van deze verkoop van het gebouw is er ook nog het historische Clerinx orgel dat zich in de kerk bevindt, en waarvan velen gehoopt hadden, en gepleit hadden, om dit in onze eigen stad te behouden, nl. in Heeserbergen, blijkt nu dat ondanks het feit dat dit eerder deze maand nog wél het geval leek te zijn, dit nu niet zo is, en het orgel zou verhuizen naar Sint Truiden!

Zoals u reeds kon lezen in ons artikel over de verkoop van de kerk van Lutlommel, dient u hiervoor 200.000 euro neer te tellen. Maar... in de parochiekerk staat ook nog een Clerinxorgel uit 1884, en vraag is wat hiermee gaat gebeuren. Op vraag van de Stichting Charlotte van der Seijs werd aan Erfgoed Lommel én aan de kerkfabriek voorgesteld om dit zeker in Lommel te houden, en een perfecte optie zou zijn de kerk van Heeserbergen. Ook al omwille van de nabijheid van de Kunstacademie. Maar... waar alles eerst in 'kannen en kruiken' leek, besliste de kerkelijke overheid nu blijkbaar om het orgel te verplaatsen naar een kerk in Sint-Truiden. Toch een domper voor onze Lommelaars...

Hieronder de argumentatie van de Stichting om deze 'verhuis' van Lutlommel naar Heeserbergen te realiseren. En we vroegen ook een reactie aan het stadsbestuur (Peter Vanderkrieken), aan Erfgoed Lommel én aan de kerkfabriek Lutlommel. Deze reacties vindt u onderaan dit artikel.

Een pleidooi:  een nieuwe toekomst voor het romantisch Clerinx-orgel!

De Lommelse gemeenschap is rijk!
Wij bezitten twee unieke orgels gebouwd door Arnold Clerinx ( 1816-1898 ). Het orgel in de Sint-Pietersbandenkerk werd gebouwd in 1883 , gerestaureerd in 1962 en 1995 , en is het oudste nog bestaand Clerinx-orgel, terwijl het orgel van de Onze-Lieve-Vrouw Maagd der Armenkerk van Lutlommel als artistiek waardevol en uniek  erkend wordt. Dit orgel werd in 1884 gebouwd en is afkomstig uit de kloosterkerk van de Zusters Visitatie in Luik. In 1965 werd het orgel overgebracht uit de kloosterkerk en in Lommel geplaatst.

In het Onderzoeksrapport nr.88 (2017) van het Agentschap Onroerend Erfgoed “Historische orgels. Een waarderende studie van het orgelpatrimonium in Vlaanderen”  wordt dit orgel op pagina 83 beschreven. Het historisch en romantisch  orgel , met twee klavieren en een zelfstandig pedaalwerk, omvat 17 registers . Een grondtonige sonoriteit werd nagestreefd. Het wordt bespeeld via een vrijstaande speeltafel. Vrij uitzonderlijk voor het oeuvre van Clerinx is de neogotische orgelkast.

De evaluatie van het onderzoeksrapport vermeldt verder dat het orgel  artistiek waardevol is omwille van de historische elementen, die aan het orgel herkenbaarheid verlenen als romantisch instrument uit de late romantische periode van de orgelbouwer. De artistieke waarde wordt versterkt  door het criterium van de zeldzaamheid: de neogotische stijl . Technisch waardevol is het instrument omwille van het gebruik van transmissiesleepsladen, ontwikkeld en gepatenteerd door de bouwer zelf.
Nu de Onze-Lieve-Vrouwekerk Maagd der Armen onttrokken wordt aan de eredienst wacht dit bijzondere orgel een nieuwe toekomst.
De Private Stichting Charlotte J. van der Seijs wijst erop dat recent nog twee restauratiedossiers van  Clerinx-orgels (Borgloon-2021 en Eigenbilzen 2016) groen licht kregen en dat de restauratie en heropbouw  van dit waardevol romantisch orgel in een andere Lommelse kerk tot de mogelijkheden behoort en moet nagestreefd worden.
Een mooi project : een uniek artistiek orgel, zo nodig gerestaureerd , heropgebouwd in de Sint-Pauluskerk van Heeserbergen, waardevol  én voor de eredienst én voor de leerlingen van de Noordlimburgse Academie.

Reactie Stadsbestuur door Peter Vanderkrieken
"Er werd afgezien van aankoop van het orgel door de stad of door het CKB. Tevens was er geen enkele kerk in Lommel geïnteresseerd om het orgel te herbergen.
Na grondig onderzoek is immers gebleken dat:
- het orgel geen erfgoedwaarde heeft
- het klavier te klein is om alle grote orgelstukken te kunnen spelen
- verhuis + herstel van het orgel zeer kostelijk zou zijn.
Jammer maar helaas."

Reactie Erfgoed Lommel
"Erfgoed Lommel heeft in nauw overleg met kerkfabriek OLV der Armen van Lutlommel zijn uiterste best gedaan om een bestemming te vinden voor het Clerinxorgel binnen Lommel. Verschillende opties zijn voorgesteld:
- Sint-Pietersbandenkerk (waar reeds een beschermd Clerinxorgel aanwezig is);
- De kerk van Heeserbergen;
- KANL in de oude gebouwen van Hoevezavel.
Geen enkele optie bleek echter haalbaar om diverse redenen (niet passend in de context van de kerk, plaatsgebrek, te hoge kosten voor demontage, restauratie, verplaatsing, opbouw op de nieuwe locatie en stemmen van het orgel…).
Daarom is er uiteindelijk door de kerkfabriek van Lutlommel autonoom beslist om een bestemming te zoeken desnoods buiten Lommel waar het orgel in een mooie context bewaard blijft en waar het – wat nog het belangrijkste is – ook nog zal bespeeld worden.
Aanvankelijk toonde Zandhoven interesse, maar zij hebben in laatste instantie ook afgehaakt."

Reactie Kerkfabriek Lutlommel
Vanwege de kerkfabriek van Lutlommel kregen we een korte reactie vanwege Tony van Endert, de voorzitter. Hij stelt: "Ik kan op dit moment geen informatie geven over de verplaatsing van het Clerinx orgel. Het staat  nog niet vast waar het orgel naartoe gaat."