Uitblijven beleidsnota en sputterende stemmachine
Vanavond vond de februari zitting plaats van onze Lommelse gemeenteraad, met o.a. een hele waslijst aan voordrachten van afgevaardigden in beleids- en beheersorganen.
De gemeenteraadszitting vanavond startte met een minuut stilte voor overleden gemeenteraadslid en ereburger Jef Mertens.
Ook vroeg Rita Phlippo (Vooruit) vooraf het woord met de dringende vraag waar de beleidsnota voor de komende periode blijft. Haar fractie stelde vast dat het nieuwe bestuur nog steeds geen beleidsnota neerlegde. “Wat zijn de beleidskeuzes voor de komende jaren? Welke richting gaan we uit met onze stad?” vroeg fractieleidster Rita Phlippo. Lommel staat voor grote uitdagingen. De recente ontdekking van de grootste illegale sigarettenfabriek in ons land toont aan dat de georganiseerde misdaad ook hier haar weg vindt. Rita Phlippo: “Is onze politiezone sterk genoeg om een vuist te maken? Of hoe reageren we op de komst van nieuwe bedrijven want huurprijzen dreigen de pan uit te swingen. Of wat met het verkeer in onze stad? Openbaar vervoer, de drukte op invalswegen en verkeersveiligheid. Vele vragen en momenteel nog geen antwoorden.” In vele gemeenten werden de afgelopen weken bestuursakkoorden en beleidsnota’s voorgesteld, maar in Lommel niets van dat alles.
Burgemeester Bob Nijs (CD&V) had het in zijn antwoord over haalbaarheid en betaalbaarheid. Ook de bevraging aan de Lommelaar, die nog steeds lopende is, werd aangehaald, net zoals het overleg met de diensten. De burgemeester stelde dat er in de zitting van de gemeenteraad van juni alvast de highlights zullen worden meegedeeld en dat er in november de meerjarenplanning wordt voorgesteld.
En na amper vijf minuten zitting was er (alweer) een technische storing van het digitale stemsyteem. Dit systeem werd indertijd, een viertal jaar geleden met grote trom ingehaald, maar heeft tot op heden nog niet één keer 100% correct gewerkt. In het begin waren er zéér veel kinderziektes, maar ook nadien sputterde het regelmatig. En zo ook vandaag waarbij één van de CD&V raadsleden niet digitaal kon stemmen. De oppositie haalde het huishoudelijk regelement ook nog aan om te stellen dat iedereen op dezelfde manier moet stemmen, en dus stelde Rina Ven voor, hierin bijgetreden door Karel Wieërs (N-VA), om iedereen bij handopsteking te laten stemmen. Als ‘oplossing’ van de meerderheid verliet het bewuste raadslid (Hilde Houben) dan maar de zitting, zodat er alsnog digitaal kon gestemd worden.
Schepen Joris Mertens bracht het punt aan i.v.m. de visie en de ontwikkelingsstrategie van een ‘Groene Parkenstad’, dit werd unaniem goedgekeurd. Deze visie benadrukt het behoud en de leefbaarheid van open ruimten rond de stadskern.
Schepen Medard Verstraeten (CD&V) stelde de aankoop voor van een landbouwtractor met de kost van 217.800 euro (incl. BTW). Raadslid Rita Phlippo (Vooruit) had het in deze over een tekort aan budget, aangezien er volgens haar 0 euro te besteden valt, en er moet gewacht worden tot de rekening 2024 is goedgekeurd en het budget van daar naar 2025 kan overgemaakt worden. Het punt werd nadien tóch meerderheid tegen oppositie goedgekeurd, met de nodige kritiek vanwege de oppositie, die duidelijk stelden dat ze de dienst zeker deze tractor gunnen, maar dat ze niet kunnen vóór stemmen voor een dossier dat niet in orde is en waarvoor de financiële toestand onduidelijk is.
Nadien volgden méér dan 40 stemmingen over de aanduiding van vertegenwoordigers in meerdere beleidsorganen, een ‘iets’ dat gelukkig maar één keer om de zes jaar dient te gebeuren.
Daarna nog enkele kleiner puntjes, waaronder de definitieve naamgeving van de straat 'Moffelpad', de trage weg tussen het Zinktrekkersplein en de Martinus Van Gurplaan.
Ook de concessie van de Meerpaal werd met unanieme stemming verlengd tot 31 maart 2027.
Daarna was het tijd voor de (14) mondelinge vragen van de oppositie, waarover hier méér.