Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Te weinig stroom voor Lommelse industrie?

Te weinig stroom voor Lommelse industrie?

Vandaag maakten Fluvius en Elia bekend dat op een aantal plaatsen in Vlaanderen er niet meer kan voldaan worden aan alle stroomvragen van nieuwe bedrijven. In Limburg stelt het grootste problemen zich in Lommel. Vlaams Parlementslid Kris Verduyckt (Vooruit) is bezorgd en wijst op een nieuwe aanpak als het gaat over deze soort aanvragen.

Ons energielandschap verandert razendsnel en ook bedrijven schakelen steeds meer over op duurzame energie en elektriciteitsverbruik. Het aantal stroomaanvragen voor nieuwe bedrijven steeg de laatste jaren explosief. Op zich goed nieuws maar het gevolg laat zich raden: congestieproblemen op het elektriciteitsnet. 

Er zijn in Vlaanderen 235 transformatorstations die zorgen voor een verdeling van stroom. In 16 ervan lijkt het systeem op zijn limieten te gaan botsen. Twee daarvan liggen in Limburg, namelijk in Lommel en kunnen zo een rem leggen op de economische ontwikkeling.

Vlaams Parlementslid Kris Verduyckt: “Zowel in Kristalpark en Maatheide kleurt de kaart rood en zien de netbeheerders mogelijke congestieproblemen. Dit bewijst dat investeringen in het elektriciteitsnet erg noodzakelijk zijn, willen we niet in Nederlandse toestanden geraken waarin bedrijven niet meer aangesloten worden. Een nieuwe hoogspanningslijn en middenstation werd reeds aangekondigd maar is niet voor morgen. Het is nu belangrijk om te kijken wat de effecten op korte termijn zijn.”

Het parlementslid zegt dat naast investeringen de overheid samen met het bedrijfsleven veel meer zal moeten plannen. Toekomstige grote energieverbruikers zullen in kaart gebracht moeten worden. We moeten bepalen welk bedrijf waar nog mogelijk is. Verduyckt: “In Nederland worden energieverslindende datacenters bijvoorbeeld niet overal meer toegelaten. En er zal nog meer ingezet moeten worden op vraagsturing. Dat wil zeggen: welk bedrijf heeft op welk moment van de dag een grotere stroomvraag dan op andere momenten en kan het daar flexibel mee omgaan?”

De komende tien jaar plannen Elia en Fluvius samen een investering van bijna 16 miljard euro. “Iedereen moet beseffen dat deze investeringen broodnodig zijn en dat we geen tijd te verliezen hebben.” besluit Verduyckt.

Kaart boven: de 16 stations met eventuele problemen.