Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Studenten, onze nieuwe revolutionairen?

Studenten, onze nieuwe revolutionairen?

Het zal u niet zijn ontgaan: niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Gent, Leuven. Luik, Brussel, Antwerpen, Berlijn, Amsterdam, Parijs, Madrid, Barcelona, Florence, Turijn en tal van andere steden komen studenten in opstand tegen de genocide in Israël. Vormen zij soms het nieuwe geweten tegen onrecht in onze samenleving?

Het zijn niet alleen studenten die de moeite nemen om de straat op te gaan tegen het uitroeien van de Palestijnse bevolking. Het protest is veel breder dan dat. Waarom worden dan studenten door ‘onze media’ als ‘protestgroep bij uitstek’ eruit gelicht?

Onderwijs is veruit het belangrijkste middel om onze kinderen klaar te stomen voor een samenleving, zoals die er volgens de huidige ideologie uit moet zien, en wordt daardoor een soort maatstaf van onze wensen en verlangens.

Huidige ideologie? Wat is dat precies?

Maya Wind, een antropologe uit Israël, haalt een citaat haar geboorteland aan: “In Israël noemen ze universiteiten de zuurstof van het Israëlische leger". Ze legt uit dat met behulp van de universiteit nieuwe wapentechnologie wordt ontwikkeld, waardoor het militaire overwicht, met of zonder westerse steun, kan worden gewaarborgd.

Oei, dat zijn precies andere studenten dan die in Leuven, Gent, Washington, Berlijn, Parijs of Amsterdam.

De rol van universiteiten en het maatschappelijk engagement van studenten is geen waarborg voor het scheppen van een sociale, rechtvaardige samenleving. Ja, ze zijn belangrijk. Een ‘wake-up call’ om niet alles wat ons wordt voorgespiegeld voor zoete koek te slikken. ‘Studenten’ zijn niet alleen die jonkies op de univ. Eigenlijk is ieder van ons een ‘eeuwig student’ en moet ieder van ons zich verdiepen in wat er werkelijk aan de hand is in plaats van de berichten van de media als zoete koek te slikken.

Soms verlang ik ernaar om 2400 jaar geleden met Aristoteles in zijn tuin te wandelen om van gedachten te wisselen over zijn ‘Ethica Nicomachea’. Voor hem was een deugdzaam mens iemand die verstandig en rechtvaardig handelt en bepaalde karakterdeugden ontwikkelt, zoals dapperheid, vrijgevigheid en vriendelijkheid. Deze deugden waren nuttig voor de Atheense burgers die steeds meer betrokken raakten bij de democratie die zich in Athene ontwikkelde.

Voor alle duidelijkheid, met name voor lezers die graag zout op slakken strooien: die democratie was, net als bij ons, geen recht voor iedereen. Democratie was, net als nu, “het recht van de sterkste”. Meer een ‘sugarcoated’ sociaal darwinisme waarin een bevoorrechte elite als gegarandeerde winnaar uit de bus komt.

Ben ik dus tegen dat studentenprotest? Absoluut niet! Het moet meer zijn dan een protest van de studenten alleen. Een gezond portie boerenverstand kan helpen, kan wonderen doen. De studenten hebben gelijk. Niet alleen wat betreft Palestina, een beter klimaatbeleid of tegen de oproep voor een Derde Wereld Oorlog die steeds luider opklinkt uit het Europees parlement.

Het is de hoogste tijd om na te denken hoe wij onze samenleving willen inrichten: een menselijke samenleving zonder discriminatie, uitbuiting en rassenhaat met als dreiging wat ons te wachten staat als we aan de kant blijven staan. Het wordt tijd dat we allemaal weer student worden gaan nadenken wat we echt belangrijk vinden in onze samenleving.

Benny AHLERS