Op zoek naar de 'gladde slang'
Gisteren organiseerde natuurpunt Lommel onder leiding van Peter Engelen een zoektocht naar de gladde slang in onze heidepercelen. Dat de gladde slang, die trouwens totaal ongevaarlijk is, op meerdere plaatsen op onze heidepercelen voorkomt, weten velen mensen niet.
Na een korte introductie waar je aan de hand van een PowerPoint leerde hoe je de gladde slang kan opsporen en hoe je ermee dient om te gaan, begaf de groep van een 35-tal geïnteresseerden zich naar het terrein. Op het terrein zelf werden nog vele tips gegeven om de slang op te sporen. Zo leerden we dat de ideale temperatuur om een gladde slang te spotten rond de 16°C ligt en dat je de meeste kans hebt om ze van juli tot september te spotten omdat dan de zwangere vrouwtjes buiten komen liggen. Gisteren lag de temperatuur een stuk hoger dan de ideale 16 °C waardoor de slang zich niet liet zien. Wat we wel gevonden hebben is het bewijs dat de zeldzame lentevuurspin ook een plaatsje heeft in deze gebieden. Er werd een web gevonden dat hun aanwezigheid aantoont. (zie foto hieronder)
Natuurpunt is op zoek naar vrijwilligers die opzoek gaan naar de gladde slang, om de leefgebieden, die nog niet genoeg bekend zijn, verder in kaart te brengen. Zo zijn er vorig jaar nog 2 populaties ontdekt; in Lommel en Kanne.
Een vrijwilliger beschikt best over veel geduld want er zijn gemiddeld 34 terreinbezoeken nodig vooraleer je de gladde slang opmerkt. Ook moet je als vrijwilliger goed geconcentreerd te werk kunnen gaan en laat je je verrekijker, gsm en vrienden best thuis! Je moet ook een beetje outside-the-(hei)box kunnen denken want de gladde slang komt bijvoorbeeld ook voor aan kanaalbedden.
Mocht je zelf een waarneming doen, kan je die steeds doorgeven op waarnemingen.be of je kan je opgeven als vrijwilliger om de leefgebieden van de gladde slang mee in kaart te brengen.