Lijsttrekkersdebat groot succes - deel 2
Hierbij het vervolg van ons verslag van het Lijsttrekkersdebat van gisteren... Zie deel 1 hier.
Na de pauze kregen alle deelnemende partijen een voor een de kans een eigen aangebracht thema te behandelen. Gestart werd met Bob Nijs voor CD&V die het had over 'Stadsontwikkeling'. Hij stelde dat er een evenwicht moet gevonden worden tussen wonen, groen en industrie. Hij had het zo ook over 4 hectare extra groen die de voorbije 6 jaar werden aangelegd. Ook bepleitte hij om nóg meer in te zetten op een 'groene gordel' rond de stad, met niet alleen oog voor appartementen maar ook gezinswoningen. Ook stelde hij dat er een inhaalbeweging dient te gebeuren i.v.m. wonen met het oog op de komst van vele nieuwe arbeidsplaatsen. Karel Wieërs (N-VA) beaamde dit laatste, en haalde ook het thema toerisme hierbij aan. Kris Verduyckt (Vooruit) stelde dat dit stadsbestuur inderdaad goede resultaten kan voorleggen, maar dat de ontwikkeling van de industriezone ook al voordien van start is gegaan. Ook betrok hij het thema van een degelijke kinderopvang hierbij. Sooi Van Limbergen (PVDA) pleitte er voor om vooral planmatiger te werk te gaan.
Tweede aan de beurt was Kris Verduyckt voor Vooruit. Hij bracht het thema 'Werking Stadsdiensten' naar voor. Hij hield een pleidooi om terug méér aandacht te hebben voor fysieke contacten in het Huis van de Stad, en niet alleen in te zetten op het digitale en op het werken 'op afspraak'. Hij pleitte dan ook duidelijk om terug een aantal 'vrije inloopmomenten' te creëren. Vele mensen zijn in deze niet echt 'mee' en worden soms van het kastje naar de muur gestuurd, en weggestuurd van het stadhuis om dan op de trappen of de parking een afspraak te moeten maken... Bob Nijs vond het eigenaardig dat Vooruit 'terug in de tijd' wilde en niet mee op de kar van de digitalisering stapt. "Digitaliseren is de moderne tijd en vergemakkelijkt het leven voor de mensen", aldus dhr. Nijs. Hij wou wel niet weten van het ballonnetje dat Karel Wieërs opwierp om de openingsuren uit te breiden, eventueel zelfs naar de zaterdag voormiddag.
En zo kwamen we aan het derde thema na de pauze, nl. 'Zorg', aangebracht door Karel Wieërs voor N-VA. Hij had het in deze de zorg voor jongeren en deze voor senioren. Voor de jongeren sprak hij vol lof over het jongerencentrum dat er zit aan te komen, en voor de senioren had hij het over zoveel mogelijk deze categorie mensen thuis laten oud worden, en niet meer naar een woonzorgcentra sturen. Als middel hiervoor had hij het o.a. over de heropstart van 'Thuiszorg', de buurthuiscentra en de komst van een 'Huis van de Zorg'. Voor de N-VA is er dus géén grote toekomst voor de woonzorgcentra en moet dit eerder de uitzondering dan de regel worden. Bob Nijs repliceerde dat de meeste van de voorstellen van Karel al in uitvoering zijn.
Het vierde thema kwam van de OpenVLD bij monde van Susy Vanheukelom, en ging over de problemen voor startende ondernemingen. Zij had het o.a. over laattijdige vergunningen, een té grote papiermolen en téveel wetten en 'regeltjes'. "Bij té lange procedures haken dikwijls bouwpromotoren dan ook af, voorbeelden zijn er hier voldoende van in onze stad", aldus Susy. Vooral de lokale en kleine Lommelse ondernemers worden door deze administratiemolen getroffen. Bob Nijs stelde dat de cijfers tegenspreken dat er té veel regels zouden zijn, en zei ook dat "wij zijn er niet om startende ondernemingen te pesten, integendeel, maar regels moeten er nu eenmaal zijn".
Het laatste thema van de avond was weggelegd voor Sooi Vanlimbergen voor de PVDA, en was 'Wonen'. Sooi herhaalde hierbij zijn oproep die hij al meermaals in de gemeenteraad had gedaan voor méér betaalbare woningen voor degenen die het moeilijk hebben. Ook aandacht voor alleenstaanden en eenoudergezinnen droeg zijn aandacht weg. Ook hield hij een stevig pleidooi om een 'komaf' te maken met de huisjesmelkers die er toch wel zijn in onze stad, méér controle alhier dus...
Daarna was het 23.00 uur geworden en werd het boeiende debat beëindigd door moderator Timmie Van Diepen, niet zonder dat alle deelnemers dan een pakket Lommels bier kregen aangeboden, zowel van Loemelaer als van brouwerij Vandijck (Slijkvisser). Ook de moderator mocht dit mee naar zijn thuisstad Kinrooi nemen, samen met het laatste boek van onze columnist Danny Vandenberk!
En nu op naar zondag 13 oktober, en kijken hoe u en alle Lommelaars de kaarten zullen schudden...