Kris Verduyckt (Vooruit) op de COP29
COP29, de klimaattop in Baku, is bijna halfweg. Lommels Vooruit-parlementslid Kris Verduyckt reisde zelf af naar Azerbeidzjan en trekt alvast enkele conclusies. De kersverse fractieleider van Vooruit neemt er deel aan panelgesprekken, ontmoet er internationale collega’s en ging luisteren naar de wereldleiders.
“Goed klimaatbeleid neemt iedereen mee en is goed voor de planeet maar ook voor de portemonnee, een beleid waar onze Vlaamse minister voor Klimaat Melissa Depraetere voor kiest.” zegt Verduyckt Deze COP draait duidelijk om de centen. De eerste dagen van de COP29 passeerden vooral de wereldleiders op het toneel. Velen, zoals de Spaanse premier Pedro Sanchez, verwezen naar klimaatrampen die hun land troffen. Deze rampen zorgen voor een ontzettend grote menselijke maar ook financiële kost. “Er wordt heel veel over geld gesproken op deze COP.” zegt Verduyckt, “Het gaat dan uiteraard over de fondsen van Westerse landen om ontwikkelingslanden te helpen. Maar heel wat debatten gaan ook over de vraag hoe we extra (privaat) geld kunnen vrijmaken om de transitie te versnellen. Er zijn namelijk ontzettend veel investeringen nodig om de wereld gezonder te maken. Hiervoor wordt vaak verwezen en gekeken naar overheidsbeleid en -budget die dergelijke investeringen interessant moeten maken.” We moeten de ambities uit de vorige succesvolle COP herbevestigen. Het grote succes van die vorige COP was een historisch akkoord over de uitfasering van fossiele brandstoffen. “Het is duidelijk dat ondanks het akkoord, de strijd nog niet gestreden is. Gastland Azerbeidzjan toont zeker niet dezelfde ambitie als de oliebaronnen uit Dubai die vorig jaar de Cop organiseerden. Het gastland verwijst graag naar de stijgende vraag naar energie. Het zou al een succes zijn om de ambitie uit Dubai duidelijk te herbevestigen en verder te streven naar een wereld zonder fossiele brandstoffen en fossiele subsidies.” vervolgt Verduyckt. “Ook op dat vlak kan ons land veel beter doen door de tussenkomst voor professionele diesel uit te faseren, een waanzinnig duur systeem dat neerkomt op een tractatie van vrachtwagenbedrijven aan de dieselpomp.”
De impact van populisme op ons internationaal klimaatbeleid. De herverkiezing van Donald Trump als president is veelbesproken. Het zorgt dat populistische regimes zich veel stoerder voordoen. Argentinië trok zijn delegatie op bevel van zijn nieuwe extreemrechtse president Javier Milei plots terug van deze COP. Verduyckt: “De verkiezing van Trump is een slechte zaak voor ons klimaat en het internationaal klimaatbeleid en een echte bedreiging voor de leefbaarheid op onze planeet. Ook al had ik een geruststellend gesprek met de gouverneur van Washington, Jay Inslee. Hij verwees naar de U.S. Climate Alliance tussen 24 Amerikaanse staten die inzetten op ambitieus beleid. Dat beleid van individuele staten kan door Trump niet zomaar worden teruggedraaid. Toch zullen vele waarnemers met een bang hart naar het Witte Huis kijken de komende jaren.”