Het huis 'Aerts'
Vandaag een beknopte geschiedenis van het huis Aerts in het Dorp, kort voordat er opnieuw werken zijn voorzien...
Dit huis werd in 1805 opgericht door Maria Elisabeth Van Ham en Jan Jacob Aerts aan het Lommelse marktplein. Hun initialen en het bouwjaar zijn nog steeds te lezen in het bovenlicht van de voordeur. In de grensgemeente Lommel groeide en bloeide het economische leven in het begin van de 19de eeuw. Rond het marktplein concentreerden zich afspanningen, pakhuizen, diensten en neringen. Handelswaar afkomstig uit Engeland werd er samengebracht en dan het Franse rijk binnen gesmokkeld. Het Huis Aerts deed dienst als afspanning, herberg en logement. Na de dood van Jan Jacob Aerts in 1812 beschreef notaris Spaas uit Achel het volledige huis met de inboedel. Zo weten we dat er op dat ogenblik een biljart in het huis aanwezig was, naast de gewone huisraad zoals tafels, stoelen en bedden; in de stal stonden een paard, vier koeien en een vaars; in de schuur knorden twee varkens.
Het huis is ook wel bekend als het Huis Joosten naar de naam van de laatste bewoner, Casimir Joosten. Hij bewoonde het huis in het midden van de twintigste eeuw. Later vonden het “kinderheil’ (Nationaal Werk voor Kinderwelzijn) en de V.V.V. (voorloper van Toerisme Lommel) er onderdak.
In 1974 werd het huis onder de naam ‘Oude Afspanning’ een beschermd monument. Na de restauratie in 1993-1994 o.l.v. architect Wim Swinnen werd de zolderverdieping van het huis, samen met de nieuwbouw ernaast, door Museum Kempenland (nu Erfgoed Lommel) in gebruik genomen. Op het gelijkvloers kwam er terug een horecafunctie onder de naam “In de Sociëteit”, een naam die ook al eens in het begin van de twintigste eeuw werd gebezigd. Momenteel maakt het huis deel uit van het complex van Toerisme Lommel/Glazen Huis. Op het gelijkvloers is een glasshop ondergebracht en op de zolderverdieping bevindt zich een vergaderruimte.
Binnenkort zal het complex een ambitieuze transformatie ondergaan en zal het Huis Aerts volledig vrij komen te staan en een nieuwe functie krijgen.
Bron: Erfgoed Lommel