Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Gemiste kans dubbelbelastingverdrag

Gemiste kans dubbelbelastingverdrag
Foto Jan Buyens

Naar aanleiding van het koninklijke Nederlands bezoek werd gisteren ook het vernieuwde dubbelbelastingverdrag door ons land en Nederland ondertekend. Dit verdrag vervangt de versie uit 2001 en bevat fiscale afspraken tussen beide landen.

Kamerlid Kris Verduyckt (Vooruit - foto) is alvast ontgoocheld dat de telewerkregeling voor grensarbeiders ontbreekt.   Het dubbelbelastingverdrag is belangrijk voor mensen die door hun werk- of woonsituatie met Nederland en België  te maken hebben. Het voorkomt dubbele belastingen. De belangrijkste principes bleven overeind. Zo wordt loon nog steeds belast in het werkland en pensioen in het thuisland.    Het nieuwe verdrag bevat nieuwe bepalingen over(hoog)leraren, belastingontwijking en sporters en artiesten. Voor hen wordt een administratief kluwen vermeden. Zij betalen vanaf nu immers voor hun vaak kortdurende prestaties belastingen in hun woonland.  

“Het is teleurstellend dat het verdrag geen oplossing bevat voor thuiswerkende grensarbeiders. Zij mogen nog steeds maar 24 dagen per jaar thuiswerken. Véél te weinig. Voor de sociale zekerheid werd die grens door minister Vandenbroucke opgetrokken naar 2 dagen per week maar daar zijn ze weinig mee als de fiscale regels niet volgen.” zegt Kris Verduyckt (Vooruit) in een reactie, “Erger nog. De Nederlandse Staatssecretaris Van Zijl vermeldt in zijn persbericht expliciet deze kwestie omdat hij wellicht beseft dat het verdrag eigenlijk onvolledig is.”  

De kwestie is immers niet nieuw. Meer dan een jaar geleden stemde het parlement een resolutie-oproep goed van een partijgenoot van Van Peteghem om de regeling te moderniseren. Dat zelfs deze historische aangelegenheid niet werd aangegrepen om die afspraken te maken, is onbegrijpelijk. Verduyckt zal dan ook de goedkeuring van het verdrag in het parlement aangrijpen om deze situatie opnieuw aan te kaarten.   Grensarbeiders hebben voor Vooruit net als elke andere werknemer recht op een correcte regeling en een goede work life balance. Daarom wil Vooruit dat zij tot twee dagen per week kunnen thuiswerken zonder dat dat een impact heeft op hun fiscale situatie