Expo 'Furusato' van Finn Vermeer
Furusato is een fototentoonstelling van de Lommelse Finn Vermeer, een jongedame die afstudeerde op het PIKOH te Hasselt met een eindwerk waarin zij de Japanse cultuur en onze Vlaamse cultuur dichterbij elkaar brengt. In haar foto’s vind je elementen terug uit Tokio en Lommel. Zij maakte de foto’s nog op een traditionele manier met een analoog fototoestel. En vanavond opende de expo onder ruime belangstelling...
Furusato betekent letterlijk geboortestad. Deze term wordt in Japan ook gebruikt om te verwijzen naar een plaats waar je hart naar verlangt of waar je goede herinneringen aan hebt, maar niet direct naartoe kunt.
De expo loopt in de Galerij van CC De Adelberg vanaf vandaag tot en met zondag 22 september. Dit tijdens kantooruren CC, op woensdag en weekend van 10 tot 17 uur. Toegang is gratis!
Tijd dus voor een interview met deze nog erg jonge maar gedreven dame...
Vanwaar je fascinatie voor Japan Finn?
Dat komt al van toen ik héél klein was... Toen al besefte ik dat er méér was dan Europa alleen. Ook de fascinatie van mijn broer voor treinen heeft bijgedragen tot het verder exploreren van de wereld. Later ben ik ook grote interesse gekregen in de Manga-strips en de Anime (films), en Japan in z'n algemeenheid. Waar die fascinatie nu écht vandaan komt, daar kan ik de vinger ook niet direct op leggen, maar het voelt zo een beetje als 'thuiskomen' voor mij dit land...
Je bent er nu 18, maar toch al twee keer in Japan geweest?
Inderdaad, één keertje in Tokio alleen, en een andere keer Tokio en Osaka. En hopelijk kan ik met de komende paasvakantie weer gaan. Ik kan daar zo genieten van zowat alles: de taal, de cultuur, het eten, ... dit voelt absoluut niet aan als een cultuurshock voor mij, maar zoals eerder gezegd, als thuiskomen!
Deze expo bevat elementen van Tokio, maar ook van Lommel... Hoe dan precies?
De reeksen foto's die ik maakte voor mijn eindwerk waren een zoektocht, een zoektocht naar mezelf en naar de balans voor mezelf tussen Lommel en Japan. Ik wil andere culturen, zoals deze van Japan met respect benaderen maar ook in balans houden met mijn 'natuurlijke omgeving' Lommel. Op zoek dus naar de connectie tussen beide!
En hoe heb je dit dan precies in je werk getoond?
De donkere parten in de foto's zijn gemaakt in Kattenbos, de lichtere gedeeltes zijn er dan overheen geplaatst en komen uit Tokio. Allemaal trouwens analoog gefotografeerd, want daar hou ik het meeste van: dit is nog altijd de meest échte en eerlijke vorm van fotografie. Ik wil ten alle tijden de volledige controle houden over het eindresultaat, en bij digitale fotografie is het dikwijls al het toestel of het computerprogramma dat zélf bepaalde dingen gaat aanpassen, en dat wil ik nu eenmaal niet! Door de manier van fotograferen voor deze reeksen creëer ik ook een surrealistische blik, waardoor eenieder er zélf een interpreatie aan kan geven...
Wat brengt de toekomst voor jou?
Wat er nu in deze expo hangt is dus mijn afstudeerproject aan het PIKOH in Hasselt, vanaf eind deze maand trek ik naar Gent om Japanologie te gaan studeren, een studie van vijf jaar. Dit behelst een brede studie van de taal, de cultuur en de geschiedenis van dit boeiende land. Uiteraard ga ik ook blijven fotograferen, maar puur als hobby. En uiteraard ga ik proberen nog meerdere keren naar dat bijzondere land te reizen!