De mondelinge vragen van de oppositie

Na de 'gewone' dagorde van de zitting (lees er hier alles over) van de gemeenteraad, volgden traditiegetrouw de vragen vanwege de oppositie. En dat waren er gisterenavond maar liefst 14!
De eerste mondelinge vraag kwam van Katrien De Ruysscher (Vooruit) i.v.m. de mantelzorgpremie. Zij vroeg naar mogelijkheden om méér mensen de mogelijkheid te geven deze te kunnen ontvangen. Schepen Katrien Cools had begrip voor de vraag en stelde dat inderdaad wijzigingen zich opdringen. Maar ze wou dit in een breder kader plaatsen en uitwerken. Ook had ze het over initiatieven zoals een ‘Mantelzorgdag’, ‘Mantelzorgcafé’, en andere. Ook vooral pleitte ze voor meer aandacht voor jongeren die mantelzorg op zich nemen! Ook Stefanie Liebens (Vooruit) had nog een voorstel in deze, waarbij ze stelde dat de Zorgpremie misschien hieraan gekoppeld kan worden.
De tweede vraag ging over de verkeersproblematiek aan Vossemeren en kwam van Rina Alen (N-VA). Specifiek ging het om gevaarlijke situaties voor fietsers bij vooral wisseldagen aldaar. Schepen Luc Ooms diende van antwoord, en stelde dat er slechts twee ongevallen geregistreerd werden in 2024. Maar... er zal in de toekomst zeker aandacht aan besteed worden.
Karel Wieërs (N-VA) had het over de grote overlast aan de nachtwinkel in de Lepelstraat. De uitbater trekt zich blijkbaar ook niets aan van de klachten, klachten waarmee de klager al twee jaar bezig is. Burgemeester Bob Nijs antwoordde dat er wel degelijk gehandhaafd wordt. Hij stelde dat er in 2024 meer dan 200 controles uitgevoerd werden, waarbij er géén overtredingen werden vastgesteld. Enkel verkeersovertredingen werden wél vastgesteld. De burgemeester stelde duidelijk dat hij zeker voorlopig ‘niets kon doen’, zolang er geen aantoonbare feiten zijn, maar dat de situatie zeker gemonitord wordt.
Rina Alen had ook nog een vraag i.v.m. de toegankelijkheid van de bushaltes in onze stad voor rolstoelgebruikers. Schepen Luc Ooms stelde dat er bij herinrichtingen telkens aandacht wordt besteed aan dergelijke toegankelijk bushaltes. "Ondertussen zijn 16 en 17 van de 80 haltes in Lommel respectievelijk toegankelijk voor mensen met een motorische of visuele handicap, dit is iets meer dan 20%", aldus de schepen.
Karel Wieërs kwam ook nog tussen i.v.m. de fusie van de politiezones, en hij stelde dat er toch dringend nood aan is. Burgemeester Bob Nijs antwoordde dat er momenteel nieuwe gesprekken lopen, maar hij stelde eveneens dat er niet alleen voordelen zijn aan een fusie. “Lommel wil absoluut voortrekker zijn voor de totstandkoming van een grotere politiezonde”, aldus Bob Nijs. Ook Kris Verduyckt (Vooruit) kwam in deze tussen en had het vooral over de ‘veiligheid van de Lommelaar’, hetgeen toch hét voornaamste is. De burgemeester had het ook over de contouren waarbinnen de gesprekken gevoerd worden, en dat is met Lommel, HANO en Kempenland.
Rina Alen kwam nog eens tussen, deze keer i.v.m. de grensovergang Luikersteenweg – N74, waar soms enorme files ontstaan. Schepen Luc Ooms antwoordde dat er nog géén klachten werden ontvangen. Ook wist hij dat er tot 2030 géén aanpassingen kunnen gebeuren op dit punt.
De zevende mondelinge vraag kwam nogmaals van Karel Wieërs i.v.m. het streefcijfer voor restafval in 2030, waarbij uit een studie blijkt dat we het in Lommel helemaal niet goed doen, want in Limburg staan we op de zesde laatste plaats van de 38 gemeentes. Schepen Joris Mertens diende van antwoord. Hij stelde dat er nog meer moet ingezet worden op het correct sorteren van het afval en het zoeken naar oplossingen om minder dingen weg te gooien, zoals inzetten op repaircafés. "En als dat niet werkt moet er in de mensen hun portemonnee gezeten worden", aldus de schepen.
Jean-Jacques Melotte (Vooruit) kwam tussen i.v.m. het busvervoer voor het schoolzwemmen. In het verleden werd dit bekostigd door de stad. Nu zou deze regeling komen te vervallen, aldus dhr. Melotte. Schepen Vanderhoydonks antwoordde dat er zeker géén afschaffing van deze subsidie komt, maar stelde wél dat de onkosten hiervan de afgelopen jaren met 42% zijn gestegen, en dat er toch naar mogelijkheden moet worden gezocht om deze onkosten binnen de perken te houden.
Ersin Kemaldat (Vooruit) kwam tussen i.v.m. arbeidsmigratie en huisvesting, dit naar aanleiding van de komst van de twee nieuwe glasfabrieken op Kristalpark én ook de grote uitbreiding van ASML in Eindhoven. Schepen Joris Mertens antwoordde met enkele cijfers, zoals de voorspelling dat er 2040 een 34.200 inwoners zouden zijn, wat een stagnatie betekent. Ook kondigde hij een woonbehoeftestudie aan, maar stelde hij ook dat er nog héél wat ruimte is om te bouwen en zeker voor een grotere densiteit hierin te voorzien. Ook een strengere reglementering van de leegstand dient zeker bekeken.
Kris Verduyckt kwam tussen i.v.m. de onduidelijke verkeerssituatie omgeving nieuwe jongerencentrum, zowel over de huidige als de toekomstige. Schepen Luc Ooms antwoordde dat de knip al eerder beslist was, en dat die ook blijft. Dhr. Verduyckt vroeg vooral ook om met de omwonenden te gaan samenzitten om één en ander uit te klaren, "iets waar zij recht op hebben', aldus het oppositielid.
Jef Cremers kwam tussen i.v.m. een tweede cashpunt in onze stad, concreet vroeg hij aan de burgemeester of er al nieuws was desbetreffende, maar de burgemeester moest hierop negatief antwoorden, maar dat hij wél contact had gehad. Het oppositielid beweerde dat er géén contact is geweest, en volgens zijn eigen gegevens zou Batopin géén enkele intentie hebben om er in Lommel een bij te plaatsen. "Toch bijzonder jammer dat ze bv. in Houthalen dit wél klaarkrijgen en wij hier in Lommel niet", dixit dhr. Cremers.
Ersin Kemaldar kwam ook nog tussen i.v.m. het diversiteitsbeleid van het stadspersoneel. Antwoord hierop kwam van algemeen directeur Iris Mulkens. Ze stelde dat er géén specifiek diversiteitsplan bestaat. Cijfers zijn er ook niet. Ersin Kemaldar was zeer teleurgesteld in het antwoord van de directeur, aangezien hij vijf jaar geleden dezelfde vraag stelde en er toen beloofd was om meer in te zetten op diversiteit, maar nu blijkt dat er zelfs géén cijfers zijn. Vanuit de Vooruit-fractie werd ook teleurgesteld gereageerd dat er niemand van het schepencollege antwoordde op deze vraag, en enkel de algemeen directeur.
Tot slot hadden Rita Phlippo en Rina Ven het respectievelijk nog over de slechte verlichting van de sporthal Kerkhoven en het gat in de weg kruispunt Molsekiezel/Sleutelstraat (dat sinds gisteren gemaakt is).