Dag van de Wetenschap in Bosland
Vanmiddag vond in Bosland (Pijnven, grondgebied Hechtel-Eksel) de 'Dag van de Wetenschap' plaats. Uiteraard stuurden we daar één van onze fotografen op af, en zij (Sabine Driedonkx) kwam met een fijn verslag en leuke foto's terug thuis.
Ik en nog een 30-tal andere nieuwsgierigen gingen met boswachter Eddy Ulenaers mee op pad voor een eerste van twee interactieve wandeling waarbij we in de rijke natuur en fascinerende onderzoeken doken die Bosland te bieden heeft. Bij onze eerste stop zagen we jonge onderzoekers aan het werk met ‘pluismatten’ waarmee ze de inhoud van een braakbal van een uil analyseerden. Daarna kregen we uitleg over de nachtzwaluw. Uit onderzoeken blijkt dat de nachtzwaluw helemaal geen heidevogel is zoals lang werd gedacht. Via radiometrie wordt het doen en laten van deze vogel bestudeerd. Dankzij de zendertjes die aangebracht werden op de vogels kan men bijvoorbeeld zien hoe deze vogel tijdens de winter naar Congo trekt en hoe lang hij daarover doet.
Na de wandeling kon je nog een boeiende presentatie gaan bekijken in het treehouse. Eddy Ulenaers vertelde tijdens de wandeling ook over ‘forbio’ een onderzoek waarbij men sinds 2012 bomen opvolgt die daar geplant werden. We stopten bij de overdekte picknickplaats waar Eddy wist te vertellen dat het hout dat men gebruikte om de overkapping te maken allemaal lokaal hout is. Ook werd hier meer verteld over de zwarte bij en hoe deze bij het moet opnemen tegen de agressieve exoot, de Aziatische hoornaar. Uit eerste onderzoeken blijkt dat de oorspronkelijke zwarte bij (die ondertussen gekruist werd met andere bijen), vrij goed bestand was tegen deze exoot. Er wordt nu bekeken hoe we opnieuw zo een sterke, zwarte bij kunnen bekomen.
We bleven ook even stil staan bij een boom waarop duidelijk zwarte strepen te zien waren. Deze zwarte strepen, gevormd uit uitwerpselen, verklapten de aanwezigheid van vleermuizen. Ook de aanwezigheid van de gladde slang trekt onderzoekers naar Bosland. Via een zwarte doek die op de grond gelegd wordt, worden de slangen ‘gelokt’. Onder het doek is het lekker warm en de slangen (maar ook salamanders en de rode bosmier) komen zich hier opwarmen. Onderzoekers krijgen zo een beeld van de grootte en het aantal slangen.
Tenslotte liet Eddy ons nog een boom zien waaraan allerlei meetapparatuur hing. Hiermee kon men de waterstroom in de boom volgen. Tegenwoordig kennen we vaak lange periodes van droogte en dat is nefast voor onze bomen. De bedoeling is dat wandelaars de QR- code op de boom scannen en zo informatie doorgeven aan de onderzoekers. Ook is het de bedoeling dat de boom in de toekomst kan ‘communiceren’ met de jonge bezoekertjes van het bos. Op deze manier wil men kinderen bewust maken enerzijds, en warm maken anderzijds om voor onze bomen en de natuur in het algemeen zorg te dragen.