April is filosofiemaand
April is de Maand van de Filosofie. Jaarlijks worden in april door heel Nederland en Vlaanderen filosofische nachten, programma’s, lezingen, debatten en festivals georganiseerd rondom het thema van de Maand van de Filosofie, en dat is dit jaar 'Chaos'.
Ook in Lommel kan je voor één en ander terecht deze maand! Te beginnen op woensdag 10 april, dan komt Nederlands filosoof Jurriën Hamer (foto) naar De Adelberg voor een lezing over zijn bekroonde boek 'Waarom schurken pech hebben en helden geluk', waarin hij vooral het thema van de 'vrije wil' behandelt. Voor meer info en tickets kan u terecht op de website van De Adelberg.
Op zondag 21 april kan je (volledig gratis) naar een filosofisch café met als thema 'Chaos' in het Raadhuis. Dit van 9.30 tot 12.30 uur. Het enige dat u wél moet doen is u even op voorhand aanmelden via filocafe.lommel@telenet.be. Voor meer info kan u ook hiervoor terecht op de website.
En op zondag 28 april tot slot is er het maandelijkse 'gewone' filocafé, ook van 9.30 tot 12.30 uur, waarbij de deelnemers telkens zélf het thema van de voormiddag bepalen. Dit vindt plaats in het huisvandeMens. Meer info hier.
Chaos
'De kleinste afwijking van de waarheid wordt later duizendvoudig vermenigvuldigd’ zei Aristoteles bijna 25 eeuwen geleden in Over de hemelen. Het kleine verschil met de grote gevolgen en de chaos die dat geeft, houden de filosofie tot in onze bewogen tijd bezig.
Onze moderne samenleving is gebaseerd op orde. We proberen chaos uit te bannen, maar met de aanhoudende stroom crises lijkt de maatschappelijke chaos compleet. Van de crisis rond waarheid (post-truth), de klimaatcrisis en de vluchtelingencrisis tot aan geopolitieke crises en oorlog. Ook als individu kunnen we het gevoel hebben dat het leven ons ontglipt. Hebben we nog de regie over onze persoonlijke data en eigendommen? En hoe gaan we om met het informeler worden van cultuur en traditie? Moeten we meer orde organiseren, in ons eigen leven, in de samenleving, op wereldschaal? Of moeten we meer ruimte geven aan chaos?
Hoe verhoudt de mens zich tot chaos? Is het een bron voor creativiteit en pluraliteit, of juist een bron van onzekerheid en geweld? Chaos kan voorafgaan aan orde, zoals de oersoep aan de eerste fysische ordening voorafging. Andersom kan een achterhaalde orde ook om chaos vragen.
Volgens Ludwig Wittgenstein moet de filosoof ‘in de oude chaos afdalen en zich daar thuis voelen’. En zo gaat de Maand van de Filosofie in 2024 afdalen in de chaos van vandaag. Op zoek naar een antwoord op de vraag hoe chaos tot orde, creativiteit en pluraliteit kan leiden. En soms tot wanhoop drijft.