Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Kans op storm en een hete … herfst?

Kans op storm en een hete … herfst?

Nee, ik probeer niet het weerpraatje van Koen in te pikken of te kopiëren. Dit slaat meer op het gevoel dat me besluipt bij het lezen van analyses na de verkiezingsuitslag. Wat dat betreft lijkt het wel op het weer van dit moment: regen, stormachtig met af en toe een weldadige zon.

Om met dat laatste te beginnen: de opluchting dat de voorspelde stormvloed van Vlaams Belang is uitgebleven. In Antwerpen, de bakermat van die partij, is tegen elke verwachting in hun aanhang geslonken. In een debat met Jos D’Haese voorspelde Filip de Winter, de oude voorman van Vlaams Belang, dat dit slechts het begin is en Jos grote kans maakt om op niet al te lange termijn daar burgemeester te worden.

Wat betreft de kans op een stormachtige periode: de openingsklanken aan het begin van de formatie voorspellen weinig goeds voor de mogelijke ‘raketijsje-coalitie’, die over een krappe meerderheid beschikt. Standpunten over zaken als bezuinigingen op de gezondheidszorg, het verhogen van de koopkracht of staatshervorming liggen ver uit elkaar. Het afwentelen van het begrotingstekort op de schouders van groepen die het toch al moeilijk hebben, roept zonder twijfel weerstand op bij de vakbonden en de linkse partijen die hun aantal zetels hebben zien groeien. Dat belooft periodes waarin de temperatuur in onze samenleving flink kan stijgen.

Ook federaal lijkt het een lastige klus te worden. Een verkiezingsoverwinning staat niet garant voor een soepele vorming van een regering, zoals ze bij onze noorderburen hebben ervaren.

Waar ik me vooral zorgen over maak, is over het zogenaamde ‘plan B’ van Vlaams Belang. Nu de mogelijkheid tot coalitievorming in de regering en in grote steden uit het zicht is verdwenen, lijkt de focus te zijn verschoven naar het veroveren van het platteland. Gezien de behaalde percentages lijkt dat kans van slagen te hebben. Wat betekent dat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, nu de stemplicht vervalt en waardoor het aantal ‘foert’-stemmen waarschijnlijk flink zal dalen?

Ook in Lommel heeft Vlaams Belang een groot aantal stemmen weten binnen te halen. Wat als ze een stempel kunnen drukken op het gemeentebeleid? Hoe gaat dat eruit zien? Op het internet lees ik hun ‘10 punten plan’ voor Denderleeuw. Dat belooft weinig goeds voor iedere vreemdeling, al dan niet met een kleurtje.

Volgens dit programma ‘moet het gemeentebestuur ook de hier legaal verblijvende vreemdelingen actief informeren over de mogelijkheden van de programma’s van vrijwillige terugkeer. Het gemeentebestuur mag niet meewerken aan de bouw/inrichting van een moskee. Het dragen van islamitische kledij in openbare gebouwen moet verboden worden voor het gemeentepersoneel. Aan de vraag tot het aanbieden van halalmaaltijden mag niet worden toegegeven’.

Het Vlaams Belang pleit voor het herinvoeren van de wet-Gol uit de jaren tachtig. Deze wet zorgde in een aantal gemeenten voor een vestigingsstop voor niet-Belgen. Huisvestingsmaatschappijen, steden en gemeenten moeten binnen de wettelijke mogelijkheden voorrang geven aan personen die enkel over de Belgische nationaliteit beschikken.

Uit recente cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau, blijkt dat van de bijna 12 miljoen inwoners ongeveer 65 procent van de Belgische bevolking een Belgische achtergrond heeft, 21,6% is Belg met een buitenlandse achtergrond en 13,7% een niet-Belg. Mijn vrouw, dochter en ik bezitten de Nederlandse nationaliteit en vallen dus in de laatste categorie.

Betekent ‘actief informeren’ dat er kans is dat na 13 oktober iemand op onze stoep verschijnt met het dringend verzoek om te overwegen om terug te keren naar Nederland? Persoonlijk denk ik niet dat het zo’n vaart zal lopen, maar ik ben er niet gerust in, gezien hun reputatie. Sociaaleconomisch verwacht ik weinig van hun beloftes. Lagere facturen voor elektriciteit, gas en water door begeleiding bij energie en water besparing? Dus de overwinsten van de energiereuzen blijven ongemoeid?

Verhogen van de koopkracht staat niet in dit lijstje. Waarschijnlijk omdat het vooral als (g)een onderdeel wordt gezien van het federaal beleid. Het zou echter wel lokaal kunnen worden ingevuld zoals in bijvoorbeeld Zelzate, waar de grote bedrijven iets meer belasting betalen en het midden- en kleinbedrijf minder.

Nee, mijn verwachtingen voor een positieve inbreng door Vlaams Belang is… Ach, dat kunt u zelf wel invullen. Hopelijk wordt de te verwachten stormachtige formatie niet een stimulans voor onze inwoners om toch voor hen te stemmen. De volgende verkiezingen zijn pas over een paar maanden en wellicht zal, als de bezuinigingsplannen van de nieuwe coalitie vorm beginnen te krijgen, een hete herfst volgen die roet gooit in de veroveringsplannen van Vlaams Belang.  

Benny AHLERS